Gå en introduktionsutbildning i Kalmar före övningskörningen

Vissa personer väljer att övningsköra privat med till exempel en förälder eller vän som har ett körkort för personbil. Men oavsett om du har tänkt att göra detta när du vill erhålla en körkortsbehörighet i form av behörighet B (personbil och lätt lastbil) behöver du gå en introduktionsutbildning i Kalmar. Detta för att handledarskapet ska vara giltigt och lagligt och övningskörningen ska vara legitim på alla sätt och vis.

Därför behöver du gå en introduktionsutbildning i Kalmar före övningskörningen

Om din förälder, kollega eller vän ska vara handledare för dig när du övningskör behöver ni bägge gå en introduktionsutbildning i Kalmar. Detta behöver ni göra tillsammans innan ni sätter igång med övningskörningen. Denna typ av utbildning kallas ibland även för handledarutbildning. Det är faktiskt ett krav att utbildningen genomförs innan Transportstyrelsen har möjlighet att behandla er ansökan om handledarskap.

Faktum är att introduktionsutbildningen är densamma för såväl eleven som för handledaren. Däremot behöver ni inte nödvändigtvis gå utbildningen vid ett och samma tillfälle. Men det kan ändå finnas vissa fördelar med att göra detta så ni bägge är på samma linje och helt klara med vad som gäller. Om handledaren redan har gått denna utbildning behöver den dock inte gå om den för varje ny elev som denne ska handleda.

Att tänka på när det kommer till denna utbildning för elev och handledare

Det finns såklart vissa saker som är värda att ha i åtanke när det kommer till denna utbildning för elev och handledare. Några exempel på vad ni bör tänka på är att:

  • Utbildningen har en begränsad giltighet. Utbildningen är giltig i fem år från dess att den har genomförts. Detta gäller för såväl elev som för handledare. Att ni har gått denna utbildning är information som registreras hos Transportstyrelsen.
  • Utbildningen måste vara giltig under hela övningskörningen. Det är viktigt att vara uppmärksam på det faktum att utbildningen måste vara giltig under hela den tid som ni övningskör.
  • Eleven måste ha åldern inne för att få gå utbildningen. Som elev behöver du vara åtminstone 15 år och 9 månader gammal för att få gå denna utbildning.

Om du vill grotta ner dig lite mer i ämnet finner du mer information på Transportstyrelsens webbplats.