Hitta en husvagn att resa i

Med en husvagn kan man resa med sitt hem och uppleva Sverige eller Europa på färden. Om man inte har en husvagn kan man hyra eller lån en. Det finns många fördelar med att kunna resa omkring med ett mobilt hus och det finns också mycket att tänka på när man ska välja en husbil som passar in på specifika behov. Att bo i en husvagn under en längre period innebär ofta minimalistiskt boende där allt ska få plats på en liten yta men samtidigt kunna innehålla det man behöver i sitt hem.

Förutom att den ska vara körduglig behöver man ett fordon som är stort nog för hur många som ska med på resan. Det finns många husbilar som rymmer ett par eller en hel familj. Det finns också möjlighet att välja vad för typ av säng man vill ha i sin bil, så som dubbelbädd, enkelbädd och till och med våningssäng – vilket är ett bra val för familjen.

Underhåll och behörighet

Om du har B-körkort får husvagnen inte vara för tung, om den är en tyngre viktklass behövs ytterligare behörighet. Se även över med ett försäkringsbolag innan avresa för att redogöra om tillägg behövs för resan. Utöver detta kan det även vara bra att ta reda på hur olika funktioner fungerar i en husbil eller husvagn. Så som gasolreglage, vattenpåfyllning och latrintömning, oftast används ett speciellt papper och saneringsmedel.

Att välja husvagn eller husbil

Generellt sätt brukar man säga att husvagn passar bäst för familjer med småbarn eftersom du kan lasta av husvagnen när du väl parkerat och åka enkelt åka i väg med bilen. I en husvagn har man ofta större utrymme för sovplats och kök och passar därför bra om man ska stanna på en och samma plats under längre tid.

En husbil kan vara bra för ett par eller ensamresande och passar den som kanske är mer äventyrlig. Husbilen är snabb och smidig, då det är enklare att köra omkring i trafiken och man har bra översikt när man kör. Husbilen är bra om man vill kunna resa från ett ställe till ett annat.

Ett mobilt hem passar dig som

Vill kunna spontant åka iväg på semester och ta dig till olika orter utan att behöva boka flyg eller tåg, man har enkelt med sig allt man kan behöva och alltid ett ställe att sova på. När du ska välja husbil eller husvagn tänk på:

  • Husvagn är ofta bra för campinglivet och småbarnsfamiljen
  • Kunna enkelt ta bilen för ärenden utan husvagn
  • Husbil passar den som är äventyrlig och kanske inte vill stanna på samma ställe
  • Husbil är ofta dyrare än husvagn men enklare att manövrera i trafiken